Fotomessen 2011

Årets fotomesse på Norges Varemesse i Lillestrøm har mye å by på utover bare fotoutstyr. Utstillinger, foredrag og boksigneringer står også på programmet denne helgen.

Populær fotoprat
Det var nærmest helt fullt på foto.nos stand under fotopraten med CF Wesenberg lørdag. Langt flere enn de 15 deltakerne hadde møtt opp, og fulgte med på fotopraten med stor interesse.

CF og assistent Kine


- Mange tror at å lære seg alle knappene på kameraet er det viktigste, men det er det ikke. Lær deg komposisjon først, og så knappene, uttalte Wesenberg til publikum.

Når bildet er tatt, kan man eksperimentere med utsnittet for å få det beste resultatet.

- Det er viktig å leke, sier han.

Det var et variert utvalg bilder som ble vist, fra portretter til landskap. Wesenberg ga råd, og oppfordret deltakerne til å ikke gi seg selv om man er fornøyd med et bilde.

- Ikke vær fornøyd med at du har gjort det en gang, men gjør det en gang til.

Flere av deltakerne uttalte at fotopraten var nyttig, og at dette var det eneste stedet på fotomessen der man faktisk fikk vise frem og snakke om bildene sine.

Det holdes en økt med fotoprat hver dag under messen. Hver gang deler vi også ut et Samsung kompaktkamera til en av deltakerne. Etter lørdagens økt var det Kristine Nome Andersen som vant kameraet.



Bra damer
Teamet bak prosjektet Bra Damer, Marie Laland Ekeli og Lisbeth Michelsen, er også tilstede på messen. Prosjektet er nå på veien, og skal stilles ut flere steder rundt i Norge den nærmeste tiden, samt i New York og Berlin.

Under messen kan du få boken Bra Damer til messepris, som er 298 kroner.



Den velkjente naturfotografen Frans Lanting viste bilder og holdt foredrag for full sal lørdag. Lanting holder foredrag også søndag.



Varierte utstillinger
En stor del av messeområdet har i år blitt viet fotoutstillinger med arbeider av et variert utvalg fotografer fra både Norge og utlandet. En utstilling av nederlandske Frans Lanting, en av verdens kanskje aller mest kjente naturfotografer, er den første utstillingen som møter de besøkende ved ankomst på messen.



Bjørn Opsahl stiller ut den nye bildeserien "I'm Poster!", som består av bilder av fem kvinnelige bloggere, dekorert med lys.



Svenske Fredrik Ödman stiller ut sine bilder av en manipulert virkelighet.



I tillegg kan du se bilder av blant annet Bingo Rimer, Sandra Freij, Pål Hermansen og PGB Photo Award.

Stor bokhandel
Flere av fotografene som stiller ut, er også representert med bøker på messen. Bookshop tilbyr fotobøker av en rekke norske og utenlandske fotografer. Det kommer også til å foregå boksigneringer på Bookshops stand i helgen.



Populære foredrag
Fredagens foredrag av Bjørn Opsahl var svært populært. Ikke et sete var tomt, og publikum sto nærmest inne i foto.no stand for å få se den velkjente norske fotografen vise og snakke om sine bilder.





Opsahl holder foredrag også lørdag og søndag.

Foredraget til Marcel Lelienhof var ikke mindre populært. Lelienhof viste blant annet bilder fra sine mange reiser til steder som Angola, Kambodsja og Slovakia. Han viste også bilder fra et prosjekt han jobber med for tiden, "Unknown soldier". Prosjektet består av bilder av dukker, og har krig som tema.

- Dette skal jeg jobbe med et års tid, og jeg håper å lage en bok av det, sier Lelienhof og legger til at det er de personlige prosjektene som er aller viktigst for han.

- Jeg må ha noen prosjekter hvert år som er bare mine, sier han.

Populær Lelienhof


10 nye fotoworkshops
For de som ønsker å bli bedre fotografer, er det også noe å hente på messen. Elisabeth Aanes fra NORDphotography presenterer 10 nye workshopper for 2011 på messen. I løpet av året kan du lære markedsføring, bokdesign, multimedia og våtplatefotografering. For å nevne noe.

Melder du deg på en workshop under messen, får du 10% rabatt. I tillegg arrangerer NORDphotography en konkurranse, der du kan vinne et gavekort på 6700 kroner, som kan brukes på en workshop.



Papir-evangelister
Canson er et relativt nytt navn på fotopapirmarkedet i Norge, men stiller på messen med sine to norske "evangelister", Robert Meyer og Pushwagner. Meyer er ikke i tvil om hvorfor han takket ja til å bli "evangelist" for Canson.

- Fordi de er best, sier han smilende.

Canson tilbyr papir i en rekke kvaliteter, størrelser og tyngder, og bildene skal kunne holde i 200 år uten at kvaliteten blir dårligere.


Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
nil b.
Hei CF, det de fleste lurer på er hva er riktig Komposisjon ? Jeg var med et bilde hos deg på Fotomessen og hadde tenkt Komposisjon "Gyldne snitt", Lyset tiltrekker seg øyet m.m, men savnet nok bedre Guidline fra deg med Tommelfingerregler. Nils
21.1.2011
CF W.
...for å tilføye noe her. De fleste benytter mobiltelefon (pinhole) i det daglige. Dette er en fin måte å lære seg å komponere på. Som igjen vil stimulere lysten på å fotografere mer og kanksje kjøpe seg bedre og mer avanserte kameras... da blir teknikken viktig også :-)
21.1.2011
Hans H.
Det han sa var at "man kan skru over på det grønne valget" (auto) og la kameraet ta seg av det tekniske. For å konsentrere seg om komposisjonen. Hvis det gir et større utbytte har han et poeng. Så kan resten komme senere.
:-)
18.1.2011
Finn E.
Skjønner forsåvidt hva du sikter til, Pål. For et feileksponert bilde blir nødvendigvis ikke bedre selv om komposisjonen og utsnittet er bra. Tror han setter ting på spissen, for jeg kan ikke se hvorfor det ene skulle utelukke det andre. Et råd til din datter er å ta flere bilder av samme motiv med forskjellig blender og lukker, og se hva de gjør med bildet. Og ikke glemme hva etterbehandling kan gjøre med bildet - men det vet du vel.
17.1.2011
Pål H.
Er ganske så uenig med CFW. Har en datter i begynnelsen av 20-årene som har blitt interessert i foto. Har skaffet seg et greit kamera og knipser en del bilder til tider. Skal begynne på fotoutdanning sier hun. Når vi er ute sammen og tar bilder hører jeg ofte banning og sverting fra min datter. Hva er det, sier jeg da. Nei, det blir ikke riktig. Det er for mørkt, eller det er for lyst. fargene er rare osv.osv. Da må jeg trå til å vise hva lukker og blender gjør for noe med et kamera. Og hvordan man stiller hvitbalansen.
Jeg mener at det første man må gjøre skal man drive med foto, er å lære seg å kjenne redskapen eller verktøyet. Eller så er man lost mener nå jeg.
16.1.2011
Jani Ø.
Skulle ønska at jeg hadde mulighet til å kunne dra dit, er bare noe som skjer en gang i året, undrer på jvor det blir til neste
16.1.2011
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu